8-КА Здравствена Едукација и Екологија

ПОМОГНЕТЕ МУ НА ВАШИОТ ДОКТОР

Posted on

Современите хронични болести кои секојдневно стануваат препрека за да се живее квалитетен живот, особено кај населението од развиениот свет, претставуваат област односно поле на научни истражувања и бараат огромни напори од стручната фела во пронаоѓањето на начини и методи за нивно сузбивање. Но за волја на вистината, мораме да признаеме дека сите тие напори се […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

КОГА СИ ВО КАЛТА НА СИСТЕМОТ…

Posted on

Неодамна напишав еден текст на оваа тема, но од тогаш до сега како воопшто ништо да не е решено, дури напротив, работите се уште понеразбирливи. Дали е во прашање игра на зборови, политика или недоразбирање…? Што значи плаќање по учинок, а што значи плаќање по успешност? За тоа постои недоразбирање меѓу докторите и владата… Ако […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

ПОСВЕТЕНО НА РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА

Posted on

Она што може да се издвои како зголемен интерес од страна на читателите на 8-КА особено за овој месец е исхраната на децата и тоа во сите возрасти почнувајќи од доенечката па се до адолесценција. Во инбоксот на 8-КА има десетици такви прашања од родителите кои за волја на вистината се навистина многу посветени на […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

ПОГЛЕД ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ТОАЛЕТОТ

Posted on

Можеби не постои човек кој немал искуство со стомачно страдање или ситуација на аларм и потреба од тоалет, кога се наоѓал на места каде тоа практично било невозможно, како возење во автобус, на улица и други јавни места… Таквите моменти се паметат цел живот и се прераскажуваат како непријатно искуство кое секого би го навел […]