8-КА Здравствена Едукација и Екологија

НАСОКИ ЗА БРЗО, МАКСИМАЛНО И БЕЗБЕДНО ГУБЕЊЕ НА ВИШОКОТ НА КИЛОГРАМИ

Posted on

За да се постигне идеалната телесна тежина, еден од најважните принципи кои треба да се задоволат е никогаш да не се биде гладен!! Чувството на глад е многу важен показател за потребата од храна и тоа чувство е најсигурниот знак дека на организмот му е потребна енергија. Доколку се игнорира гладот, односно доколку одлучите да […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

УПОРНИ И „НЕИЗЛЕЧИВИ“ ИНФЕКЦИИ

Posted on

0Бактериите можат да бидат домаќини или натрапници во вашиот организам. Оние кои се домаќини и кои се постојано населени во организмот на човекот се таканаречени корисни бактерии. Најмногу ги има во дигестивниот тракт, односно во дебелото црево, но се разбира дека тие се населени и во другите делови на цревниот тракт. Ги има и во […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

ВИТАМИН Б12 И ИСХРАНА БЕЗ ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ

Posted on

Кобаламин или витамин Б12 игра важна улога во метаболизмот на секоја клетка од човечкиот организам. Тој е важен за одвивање на нормална функција на мозокот и целиот нервен систем, како и за формирање и правилна фуннкција на црвените крвни клетки. Овој витамин се создава од страна на бактерии кои содржат ензими важни за негово синтетизирање. […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

ИСХРАНАТА МОЖЕ ДА ГО КОНТРОЛИРА ШТЕТНОТО ДЕЈСТВО НА ХЕМИКАЛИИТЕ

Posted on

Карцином промовирачките штетни хемиски материи постојано се наметнуваат како проблем кој се поврзува со секојдневното живеење, загаденоста на околината, земјоделството и слично. Акриламидот, синтетичките засладувачи, нитрозамините, нитритите, хетероцикличните амини, афлатоксинот и други, многу студиски истражувања ги поврзаа со појавата на карциномите. Употребата на антибиотици, хормонски додатоци и слично во процесот на фабричкото одгледување на добитокот […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

ДОКТОРКЕ ДА ЗНАЕТЕ, ЈАС ЗДРАВО СЕ ХРАНАМ…!?

Posted on

Кога ќе влезете во продавница каде има премногу производи, можете да направите многу лесно грешка во изборот на она што сакате да го купите. Преголемата понуда на производи денес мислам дека претставува вистинска „тортура“ врз луѓето. Можеби ќе помислите дека јас заговарам посиромашна понуда на пазарот што би претставувало уназадување на општествениот развиток… Не се […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

СО КАМЕНО КОПЈЕ ВО СУПЕРМАРКЕТ ПО МЕСО

Posted on

И ова лето како и многу други изминати лета се изнагледав и се изнаслушав совети за слабеење, совети за добар изглед. Толку многу совети за диети излегуваат по пишаните медиуми што мислам дека воопшто и не се води сметка за тоа што ќе се објави, туку само сенешто се пишува колку само да се пополни […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

МОЖАМ ДА ПРЕСТАНАМ КОГА И ДА ПОСАКАМ…???

Posted on

Дали вашиот живот се состои од навики кои прават зависност? Знам дека секој човек настојува да остане што е можно послободен, без здодевни и опасни навики кои го уништуваат квалитетот на животот. Но, сепак, скоро и да не постои човек кој нема некаква зависност, зависност кон нешто, кон некого… Некои фармацевтски компании, па и некои […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

ГМО ЗАКАНА

Posted on

Производството на генетски модифицираната храна во последниве години станува тема која испливува на површина во однос на контроверзните тврдења за нејзина неопходност или пак од друга страна за нејзината штетност за здравјето на луѓето. Како и колку ГМО храната може да го наруши здравјето на луѓето директно, преку директно влијание врз организмот, но и индиректно, […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

ДИЈАБЕТЕСОТ, КАЛОРИИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ

Posted on

Најновата студија работена во САД за Преваленција на ризиците за кардиоваскуларни болести кај тинејџерите во Америка, чии резултати се објавени во списанието Pediatrics ( 2012; 129:1035 – 1041), покажа дека дијабетесот како ризик за појава на кардиоваскуларни компликации кај тинејџерите се јавува со процентуална застапеност од 23%. Дијабетот како ризик фактор за појава на кардиоваскуларни […]

8-КА Здравствена Едукација и Екологија

РИБАТА НЕ Е ЗДРАВА ХРАНА

Posted on

Не знам по кој пат пишувам на тема дека рибата не спаѓа во здрава храна. За таквиот мој став многупати сум критикувана, но тоа не значи дека се менуваат фактите кои ја потврдуваат мојата теза, дека рибата не е здрава храна. Мускулите на рибата не се поинакви од било кои други мускули. И тие содржат […]